!css

Waarom is de olieprijs zo sterk gedaald?

16/05/2017

De prijs van een vat Brentolie is in de maand april sterk gedaald. De daling zette in op 11 april. Wat zijn de redenen?

 

Een eerste vaststelling is dat de Amerikaanse voorraden zich volgens het Internationaal Energie-Agentschap op een historisch hoogtepunt bevinden.

Verder zijn er de productieverlagingen die slechts in beperkte mate zijn doorgevoerd. Slechts 70 procent van de productieverlagingen die binnen de OPEC zijn overeengekomen, zijn uitgevoerd. Het grootste deel werd dan nog voor rekening genomen door Saoudi-Arabië en Koeweit, terwijl de 11 andere lidstaten hun productie slechts met de helft van de afgesproken hoeveelheid
hebben verlaagd. Ook de niet-OPEC-landen hebben het akkoord niet gerespecteerd.

Verder is er het herstel van de prijs voor schalie-olie in de Verenigde Staten sinds het dieptepunt in februari 2016 (28 dollar per vat). Dit herstel heeft ertoe geleid dat producenten opnieuw hebben aangeknoopt met investeringen. Hierdoor is de Amerikaanse productie boven 9 miljoen vaten per dag uitgekomen in maart. Dankzij geavanceerde technologieën en een daling van de kosten, kunnen Amerikaanse producenten snel voordeel halen uit de prijsstijgingen. Een andere reden is de verkoop van speculatieve posities in olie als een reactie op de prijsstijgingen in de olieprijs die we zagen in de tweede helft van maart en begin april.

De olieprijzen kunnen verder dalen op korte termijn, maar de vraag naar olie zou zijn achterstand tegenover het aanbod moeten inhalen in de tweede jaarhelft van 2017. De prijs voor een vat Brent-olie zou daarom moeten terugkomen in een vork van 55 à 60 dollar. Lagere olieprijzen zullen de OPEC-landen immers aanzetten om het akkoord beter te respecteren. Bovendien kunnen lagere olieprijzen een daling in de productie in de VS tot gevolg hebben.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw beheerder of contacteer ons.