!css

Flash update | Tussentijdse verkiezingen in de VS - Winnen beide kampen?

09/11/2018

De 'mid-term' verkiezingen van 6 november in de Verenigde Staten genoten aandacht zonder voorgaande vanuit de markten: het leek wel een referendum over de eerste twee jaren van president Trump in het Witte Huis. En wat betekenen de resultaten nu voor de wereldwijde beleggers?

Definitieve resultaten zijn er nog niet, maar hetgeen tot vandaag gepubliceerd is, bevestigt perfect de trends. Zoals de peilingbureaus en de futuresmarkten voor de verkiezingen voorspelden, heroveren de Democraten de controle over het Huis van Afgevaardigden, terwijl de Republikeinen hun greep op de Senaat versterken. Beide kampen hebben dus enige reden tot tevredenheid over de resultaten van dinsdag.

Het feit dat het Congres nu verdeeld is, maakt het allemaal niet gemakkelijker voor het Witte Huis en zijn administratie. De impasse die hieruit voortvloeit, zal het veel moeilijker maken om nieuwe politieke initiatieven te ontplooien: het is best mogelijk dat er bitter weinig gemanoeuvreerd zal worden. President Trump zou het weleens moeilijk kunnen krijgen om de vereiste consensus te vinden voor zijn politieke hervormingen, gezien de vijandigheid van vele Democraten tegenover zijn persoon. Omgekeerd betekent dit ook dat de lagere belastingtarieven van dit jaar gehandhaafd zouden blijven, net zoals maatregelen om de regelneverij voor bedrijven te beperken. Die bedrijven weten dan weer beter waar ze de komende twee jaar aan toe zijn.

Als het Huis van Afgevaardigden in handen van de Democraten komt, geldt dat ook voor het voorzitterschap van de invloedrijke commissies van dat Huis. De actualiteit kan de komende maanden dus gedomineerd worden door mededelingen over mogelijke onderzoeken naar president Trump en zijn naaste omgeving (belangenconflicten, belastingkwesties, Russische bemoeienissen). Zo zou het 'Judicial Affairs Committee' van het Huis zelfs de impeachmentprocedure kunnen lanceren, al heeft de Senaat (een Republikeins bolwerk) het laatste woord bij zo'n afzettingsprocedure.

Het Witte Huis behoudt een ruime autonomie omtrent het beleid inzake buitenlandse handel, en de radicale standpunten van de president worden op gejuich onthaald bij zijn supporters. Vermoedelijk zal hij zijn autoriteit blijven gebruiken om de risico’s te bestrijden die voortvloeien uit de technologische opkomst van China op de Amerikaanse suprematie.

Besluit. De resultaten van deze tussentijdse verkiezingen zullen vermoedelijk weinig invloed hebben op het economische en handelsbeleid. We verwachten nog altijd dat de groei van de Verenigde Staten in 2019 geleidelijk zal vertragen naarmate het effect van de belastingverminderingen van dit jaar vervaagt en de handelsoorlog aanzwelt. In deze context zou de Fed (de Federal Reserve) zijn monetair beleid gestaag moeten blijven verstrakken. We verwachten de volgende verhoging op de vergadering van het Federal Open Market Committee van 19 december. Samengevat verwachten we dat de Amerikaanse aandelen beter zullen blijven presteren dan de staatsobligaties.

 

DISCLAIMER

De inhoud van dit document heeft niet als doel een beleggingsdienst of een beleggingsadvies te verschaffen. De lezer mag hieruit geen enkel juridisch, boekhoudkundig of fiscaal advies afleiden. Klik hier voor meer informatie.